,,De kredietverlagingen door Moody’s komen als mosterd na de maaltijd. Daar ligt niemand echt wakker van. De beurzen trekken zich daarentegen op aan de forse verbetering van de Duitse vertrouwensindex. Dat vertrouwen bleek al uit de sterke stijging van de Duitse beurs sinds het begin van het jaar”, aldus beleggingsstrateeg Michel van de Stee van Van Lanschot Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 323,74 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 529,56 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,1 en 0,3 procent.
Duitse beleggers
Uit cijfers van onderzoeksbureau ZEW bleek dat Duitse beleggers en analisten afgelopen maand aanzienlijk positiever zijn geworden over de ontwikkeling van de economie. De ZEW-index voor het economisch vertrouwen onder financiële experts ging van min 21,6 in januari naar plus 5,4 in februari.
De Europese beurzen stonden bij opening licht onder druk door een verlaging van de kredietstatus van Italië, Spanje, Portugal, Slowakije, Slovenië en Malta door kredietbeoordelaar Moody’s. Het bureau bestempelde bovendien de vooruitzichten voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk als negatief. Deze landen dreigen daardoor de AAA-rating te verliezen, de hoogste waardering voor kredietwaardigheid.
TomTom
In de AEX voerden navigatiebedrijf TomTom en dienstverlener voor de olie- en gasindustrie SBM Offshore de stijgers aan met winsten van 1,6 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste daler met een min van 1,9 procent.
In de MidKap steeg Pharming ruim 8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een distributieovereenkomst gesloten met het in Singapore gevestigde Transmedic. Het bedrijf gaat het geneesmiddel Ruconestvercommercialiseren in delen van Zuidoost-Azië. Diervoederbedrijf Nutreco zakte bijna 1 procent na een adviesverlaging door ING.
ThyssenKrupp
In Frankfurt zakte ThyssenKrupp 2,8 procent. Het Duitse staalconcern heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012 onverwacht verlies geleden.
De euro was 1,3192 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 101,41 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 118,08 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl